Beuk of haagbeuk

Verschil tussen beuk en haagbeuk

Overweegt U een haag aan te planten? Dan heeft U naast beukenhagen (Fagus) ook keuze uit haagbeuk (Carpinus betulus).  Haagbeuk en Beuk worden heel dikwijls verwisseld. Tijdens de zomer is het verschil minder merkbaar, maar tijdens de winter en lente hebben ze elk andere eigenschappen.

 

Haagbeuk

HaagbeukIn de lente heeft haagbeuk vrij snel een frisgroen blad. In de herfst verkleurt dit blad mooi goudgeel. Haagbeuk (Carpinus betulus) is ook te herkennen aan een dubbel gezaagde bladrand, ruwe nerven en een spitse bladtop. Haagbeuk bestaat enkel in groene kleur. Dus als U een rode haag gezien heeft behoort deze toe aan het geslacht Fagus (beukenfamilie). Haagbeuk (Carpinus) is ook geschikt als onderbeplanting in bossen en parken. Met haagbeuk kan je behalve als haagplant, ook bogen, blokken en andere figuren vormen. Een groot voordeel van haagbeuk is het gemak waarmee de plant zich na de snoei herstelt. Kenmerkend bij haagbeuk is dat vooral in vorm gehouden planten in de winter een gedeelte van hun verdorde blad vasthouden. Haagbeuk hoeft dus niet volledig zijn blad te verliezen tijdens de winter. Het afgevallen blad van de haagbeuk verteert snel en staat bekend als een voortreffelijkebodemverbeteraar. Bovendien stelt Haagbeuk ook minder eisen aan de grond.

 

Beuk

Fagus sylvatica PuniceaBeuk (Fagus sylvatica) heeft gladde bladeren en een gegolfde bladrand. Beuk verkleurt in de herfstperiode heel mooi van geel naar warm-rood. Een beukenhaag behoudt zijn verdorde blad tijdens de winter, en dit tot de lente. Het blad is glimmend bij het uitlopen in de lente. Beuk prefereert een niet te natte, goed doorlatende humusrijke bodem. Een beukenhaag geeft een strakkere look aan de tuin door zijn toch wel iets robuustere takken. In beuk is ook een rode variant, de rode beuk, of bruine beuk. Fagus sylvatica Atropurpurea (=Atropunicea).

Wenst U alle verschillen tussen beuk en haagbeuk te bekijken in een filmpje?
Hier kunt U dat !

Prijs Groene Beuk? Vraag hier je offerte